EKSPERTİZ NEDİR,NASIL UYGULANIR?

EKSPERTİZ NEDİR,NASIL UYGULANIR?

KAPORTA VE BOYA EKSPERTİZ NEDİR?

Kaporta boya ekspertizi ikinci el araç satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisidir. Satın alacağınız aracın dış kısmında herhangi bir parçasında hasar meydana gelmesi durumunda değişen parçalarının boya tespitinin yapılmasını sağlar. Boya durumu yalnızca ikinci el araçlarda önemli olmamakla beraber alacağınız sıfır araçlarda da belirli noktalarda sıkıntılar çıkabilmektedir bu yüzden sıfır veya ikinci el alacağınız araca boya ekspertizi yaptırmanız aracınızın durumunu öğrenmek için çok önemlidir.







BOYA EKSPERTİZİ NASIL YAPILIR?

Kaporta boya ekspertizi yaptıracağınız aracın dış yüzeyinin temiz olması gerektiği için oto yıkama yaptırmanız gerekmektedir. Öncelikle micron ölçen alet ile aracınızın dış yüzeyindeki boya kalınlığının ölçümü yapılır. Ölçüm sonuçları elde edildikten sonra aracın fabrika verileri ile karşılaştırılarak olası değişimleri tespit edilir. Göz ile de boya tespiti yapıldıktan ve profesyonel ekspertizlerin farklı açılardan aracı kontrol etmeleriyle aracın boya durumu not alınır sonrasında araç lift üzerine çıkarılır ve gövde kısmında herhangi bir hasar olup olmadığının tespiti yapılır. Kaporta boya ekspertizi full ekspertiz işleminin büyük bir parçasını oluşturduğunu söyleyebiliriz.



MEKANİK EKSPERTİZ NEDİR?

Mekanik ekspertiz full ekspertiz işlemlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Mekanik ekspertizler ilk olarak aracı lift üzerine çıkartır ve motor testine tabi tutar ardından motor sesiyle ilgili yorumlar yapar. Sonrasında aracın ön kaputu açılarak motor yağı ve triger kayışta meydana gelen herhangi bir değişim var mı diye kontrol edilir. Mekanik ekspertiz de 

* Fren hidrolik yapıları

* Hidrolik direksiyon 

* Klima yapıları kontrol edilir.





Akü ölçüm cihazı kullanılarak aracın akü ölçümü yapılır böylece akünün mevcut durumu gözden geçirilir. Bu aşamadan sonra araç tekrar lifte kaldırılıp fren diskleri ve balataları detaylı şekilde kontrol edilir ayrıca aracın egzoz sistemi, yakıt deposu, aracın direksiyon sistemi ve hortumlarının sızdırmazlıkları mekanik ekspertizler tarafından kontrol edildikten sonra araç dinamometreye eklenerek vites geçişleri  ve tork değerlerinin ölçümü yapılır.

Mekanik ekspertiz sayesinde aracın mekanik parçaları detaylı kontrol edilmiş olur ve aracın değişen parçaları hakkında bilgi sahibi olunulur.

Uygulanan işlemler neler?

1. Araç lift üzerine çıkarılıp çalıştırılarak motor sesi kontrol edilir.

2. Aracın ön kaputu açılıp triger kayışı kontrol edilir.

3. Motor kapağı, hava filtresi, fren sistemi, akü ve fren hidroliği kontrol edilir.

4. Motor yağı ölçümü ve kaçak tespiti yapılır.

5. Turbo sisteminin kontrolü yapılır.

6. Dinamometre ile vites geçişi ve tork kontrol edilir.


AIRBAG EKSPERTİZ NEDİR?

Öncelikle airbag kontrolü kişinin kendisi tarafından yapılabilecek bir işlem değildir bu kontrol için airbaglerin sökülmesi gerekmektedir bu yüzden airbag kontrolü uzman 

Teknik personeller tarafından yapılır. Çalışma sensörleri ve diğer mekanizmaların aracın beyniyle entegre çalışıp çalışmadığını tespit eden bilgisayarlı yazılımlar kullanılır ve raporlamalar yapılır bu sayede bu işlemler sayesinde aracın  varsa donanımsal sorunlarıyla ilgili detaylı analizler elde edilmiş olur.





Yorumlar - 0

Yorum Gönder

Ücretsiz Teklif Al